Magie van het Circus

Directeur Bartel de Vrind (geboren 25-02-1942 in Amsterdam) was als kind al gegrepen door de magie van het circus. Als zesjarige met vader naar Circus Mikkenie. Maandenlang bleef hij clowns, olifanten, tenten en wagens tekenen en na het lezen van een aantal circus-boeken was het hek van de dam. Sedert 1950 verzamelde hij alles over het circus in de vorm van knipsels, programma-boekjes en affiches.

In 1958 startte hij met de uitgave van het maandblad “Circusflitsen”, dat in een oplage van 150 exemplaren verzonden werd naar circusvrienden in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Ook directeur Toni Boltini las het blad en vroeg hem in 1964 of hij perschef wilde worden. Na een aantal seizoenen als kassier, speaker en administrateur ging hij medio 1968 naar het Franse Cirque Sabine Rancy dat een tournee door Nederland maakte. Hij ging mee terug naar Frankrijk en bleef tot eind 1972 als personeelschef. Terug in Nederland verzorgde hij in 1973 en 1974 de tournee en pers bij Circus Renz van Arnold van der Vegt. Na frustraties over de gang van zaken besloot hij in 1975 om samen met zijn echtgenote te starten met hun eigen Circus Charivari.

De beginjaren waren soms moeilijk, maar in 1979 kwam er toch een nieuwe tweemaster van 20 x 30 meter met 750 zitplaatsen. Door een noodlottig auto-ongeval eind november 1979 samen met zijn nieuwe partner Hedwige Poppe, kwamen de voorbereidingen voor seizoen 1980 in de knel. Beiden lagen maanden in het ziekenhuis te Venray.1980 was ook het jaar dat vele nieuwe circussen voor het eerst hun seizoen starten zoals Alberto Althoff, Bassie & Adriaan, Sjoukje Dijkstra enz. Seizoen 1980 werd het laatste seizoen. Men trok naar België, waar in Evergem een standplaats werd gevonden. De familie de Vrind reisde mee met Circus Mariska en later met de Traber Show door Duitsland, België en Frankrijk. In 1986 en 1987 verzorgde hij de tournees en pers voor Nederlandse Circus Renz.

In 1987 werd besloten om weer zelf op reis te gaan nu als Circus Bavaria. Na de start in 1988 werd samengewerkt met het Circus Maya van de familie Soeurt .Maar in juni kwam er een eind aan de combinatie en werd verder gereisd met een blauwe tweemaster die was overgenomen van het Cirque de Paris. De kinderen hadden intussen allerlei circustechnieken ingestudeerd en vulden ¾ van het programma. De beginjaren met tournees door België en Nederland hadden redelijk succes en in 1993 kwam er een nieuwe rode tweemaster van 18 x 22 meter voor 450 zitplaatsen.

Vanaf dat moment werd ook veelal een beroep gedaan op buitenlandse artiesten, veelal uit Polen en/of Tsjechië. Maar ook was er gelegenheid voor jonge artiesten om zich in te werken, zoals Eddie Daams en het Duo Roos en Tamar.

Ga terug naar startpagina.